Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Bangladéš - země u Bengálského zálivu

Bangladéš se nachází na jihu Asie na pobřeží Bengálského zálivu. Většinu státu zabírá nížina v soutokové oblasti veletoků Gangy a Brahmaputry, celé území je protkáno řadou vodních kanálů. Na severovýchodě a jihovýchodě země se povrch zvedá směrem k pohořím v okolních zemích.

U Bengálského zálivu, kde končí svou pouť posvátná řeka Ganga i veletok Brahmaputra, se rozkládají dva zcela odlišné státy, které ale sdílejí společnou historii - hinduistická Indie a muslimský Bangladéš. Bengálský záliv je okrajové moře Indického oceánu a největší záliv na zemi, mezi Přední a Zadní Indií a ostrovem Srí Lanka.

Bangladéš je znám především svými častými záplavami, které má na svědomí malá výšková členitost jeho území a vodnatost řek Brahmaputry a Gangy. Pokud by se hladina v Bengálském zálivu zvedla jen o 10 metrů, 90 % země by se ocitlo pod vodou. Na druhou stranu právě na záplavách je většina bangladéšského obyvatelstva závislá. Záplavy totiž do této převážně zemědělské země přinášejí úrodnou půdu, a tedy i život.

Bez cesty po řece by žádná návštěva Bangladéše nebyla úplnou. V Bangladéši, zemi doslova plovoucí na vodě, okusí návštěvníci skvělý čaj Pekoe, který se neprodukuje pouze v Dárdžilingu, ale i v oblasti Silhat. Putování kolem Bengálského zálivu lze zakončit v Dháce, jednom z nejrychleji se rozvíjejících měst světa v jednom z nejchudších koutů planety.

Dháka je hlavním městem Bangladéše a leží na jednom z ramen veletoku Brahmaputra. V 17. století se stala sídlem mughálských guvernérů bengálské provincie. Z významných památek se zachovala pevnost Lalbagh s mauzoleem Bibi Pari, karavanseráj Bara Katra a Chhota Katra, palác Ahsan-Manzil a náboženský památník Husayni Dalal. Ve městě dále stojí více než 700 mešit, nejznámější z nich je Bajt al-Mukarram.

Chittagong je druhé největší město v Bangladéši a zároveň je hlavní přístav. Je to hlavní trať pro téměř všechen dovoz a vývoz v Bangladéši. Podobně jako Dháka, ulice jsou přeplněny rikšami. Chittagong je se svými širokými písčitými plážemi a příjemným chladným klimatem ideálním místem pro dovolenou.

Město Cox´s Bazar je rybářským přístavem v Bangladéši a je známé pro svoji písečnou pláž, o které se říká, že je nejdelší přírodní písečnou pláží na světě. Město je velice oblíbenou turistickou destinací v Bangladéši.

Khulna je 3. největší město v Bangladéši a nachází se na břehu dvou řek. Je to hlavní průmyslové a obchodní centrum, vlastní přístav Mongla. Khulna je významná díky zpracování krevet a novinové tiskárně.

Bagergat je jedno ze tří měst na Seznamu světového dědictví UNESCO v Bangladéši. Toto historické město mešit bylo založeno tureckým generálem Khan Jahanem na počátku 15. století.

Město Sylhet se nachází na severním břehu řeky Surma a je známé čajovými a rýžovými plantážemi. Je zde pohřeben Hazrat Shah Jalal, který přinesl islám do oblasti Bengálu během 14. století. Sylhat je jedno z nejbohatších měst Bangladéše s mnoha hotely, nákupními centry a luxusními domy.

Mangrovníkový prales Sundarbans ležící v jihozápadní části Bangladéše patří k nejrozsáhlejším porostům svého druhu na světě. Nachází se v deltách Gangy, Brahmaputry a Meghny u Bengálského zálivu. Skládá se z 3 částí - Západní, Jižní a Východní, přičemž celkově zabírá území na 140 000 hektarů. Součástí světového dědictví se stal jako vynikající ukázka procesů, které probíhají v přírodě - mj. monzunových dešťů a jejich vlivu na toky řek, faunu a flóru. Můžete tu potkat nejen 260 druhů ptáků, ale třeba také bengálského tygra, krokodýly nebo hroznýše indického.

Zajímavost
Kaptai je uměle vytvořené jezero v jiho-východní Bangladéši. Bylo vytvořeno následkem zbudování stejnojmenné přehrady na řece Karnaphuli jako součást hydroelektrárny založené Spojenými státy americkými. Kolem 18 tisíc rodin přišlo kvůli přehradě o dům a dokonce i palác krále lidu Čakma byl zatopen.

Autor: Alexandra Rohanová

Článek byl zobrazen 2 913 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko